Dom v Ostrave / ateliér Filandr
28. februára 2016
Dom na planine
28. februára 2016

Dom Borinka / DOBRÝ DŮM

Dom pre štvorčlennú rodinu je umiestnený na lúke na okraji obce Borinka pri Bratislave. Je postavený v pasívnom štandarde podľa zásad udržateľnej výstavby, s vlastným zdrojom úžitkovej vody.

Tvarom a polohou je dom prispôsobený pozemku ochrannému pásmu plynovodu. Dom svojím jednoduchým objemom interpretuje klasický prímestský dom. Dom je jednopodlažný, obytnému priestoru dominuje prevýšená časť s galériou. Pri navrhovaní sme kládli dôraz na použitie miestnych materiálov a na čo najmenšie množstvo zabudovanej energie. Na vnútornú akumulačnú stenu sme použili nepálené tehly. Súčasťou návrhu bol tiež návrh záhrady s prírodným jazierkom s umelou cirkuláciou. Časť jazierka slúži na kúpanie, časť je vodný biotop.

Nosná konštrukcia je drevená (nosníky STEICO wall SW) s difúzne otvoreným obvodovým plášťom s fúkanou tepelnou izoláciou z celulózy. Interiérové ??obloženie rámových konštrukcií stien je z dosiek OSB P + D
(funkcia statická + parozábrana), s inštalačnou dutinou a predstavenou slamovú doskou STRAMIT, povrchovo upravenú stierkovým tmelom. Vonkajšie opláštenie je z eko dosiek STO Weichfaserplate M 80 mm
s vonkajšou omietkou systému STO, difúzne otvorenú. Hrúbka obvodovej steny je 500 mm. Vnútorné nosné konštrukcie a výstužné steny sú z KVH hranolov, obojstranne opláštené doskami OSB 3 P + D a SDK doskami. Centrálne akumulačná stena je z KVH hranolov s výplňou z plných nepálených tehál. Stropné konštrukcie je z KVH hranolov. Záklop – podlaha je z fošní. Strešná konštrukcia je z nosníkov STEICO Joist SJ, osadené na vrcholovej väznici a na pomúrovke, s tepelnou izoláciou z minerálnej vlny (celkom použilo 600 mm izolácie Rockwool Airrock LD). Krytina je zo strešnej fólie FATRAFOL TPO-P 918, na nej je extenzívne ozelenená strecha. Vchodové dvere a okná sú s drevenými rámami s prerušeným tepelným mostom a izolačnými trojsklami. Uw = max 0,8 W / m2 K. Na okolité konštrukcie sú okná napojené systémovými páskami. Drevené prvky domu sú impregnované a potom natreté 1x tenkovrstvovou bio lazúrou.
Dom je vykurovaný tesnou krbovou vložkou na drevo s vonkajším prívodom spaľovacieho vzduchu, teplá voda je ohrievaná termickými slnečnými kolektormi, vetranie je zabezpečené vetracím zariadením s rekuperáciou tepla .
Na streche sú fotovoltaické panely, dodávajúce energiu do siete .

DOBRÝ DŮM

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.