Phoenix Zeppelin Košice / Paulíny Hovorka Architekti
28. februára 2016
Dom Gudrun / Sven Matt
28. februára 2016

Dom EMA / Bernardo Bader

Mladá žena zdedila malý pozemok v meste Feldkirch ležiace v blízkosti hranice so Švajčiarskom. Požadovala dom, ktorý by presne zodpovedal jej osobným potrebám, bez toho, aby prekročil extrémne nízky rozpočet. Hlavnou úlohou pri navrhovaní bolo čo najlepšie využitie vnútorného priestoru.

Celková plocha domu 120 m2 – vrátane garáže (podľa stavebného poriadku) – je rozložená do troch podlaží, čím objekt zaberá malú pôdorysnú stopu a ponecháva veľkú časť záhrady nedotknutú. Výsledný tvar domu tiež zaisťuje výhodný pomer (objem x povrch) trvalej udržateľnosti životného priestoru, energetickej úspornosti a prevádzkových nákladov.

Stavanie do výšky má výhodu nerušený výhľad aj napriek očakávanej zahusťovanie okolitej zástavby. V prízemí sa nachádza “letné štúdio” s priamym prepojením do záhrady, na druhom poschodí je umiestnená spálňa s kúpeľňou, kuchyne s jedálňou a obývacou izbou sú situované v najvyššom poschodí ponúkajúcim výhľad na švajčiarskej hory. Vďaka rozdielnym oknám má každé podlažie svoj ??vlastný charakter. Rôzne veľkosť a umiestnenie okien otvára výhľad a zameriava vnímanie vonkajšej krajiny svojím vlastným spôsobom.

Prefabrikované murované a stropné prvky z dreva sú kompletne vybavené technickými inštaláciami a povrchovou úpravou vnútorných stien z brezovej preglejky, čo vo výsledku zaručilo krátku lehotu výstavby a nízke obstarávacie náklady.

Hlavným cieľom projektu bolo vymedziť nový prístup k jednému z naozajstných výziev súčasnosti:
nízky rozpočet-vysoká kvalita.

Bernardo Bader

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.