Dom EMA / Bernardo Bader
28. februára 2016
Dom Králův Dvůr / ov – a
28. februára 2016

Dom Gudrun / Sven Matt

Nájsť pokoj, slobodu a prírodu. To predstavuje najvyššie hodnoty v živote Gudrun a realizáciou jej vlastného malého vidieckeho domčeka sa k nim zase o krok priblížila. Rozpočet stavby zostal extrémne nízky a všetka pozornosť sa zamerala na vyriešenie nevyhnutnej obytné plochy a nosnej konštrukcie. Výsledkom je “dvojizbový apartmán” vytvorený z prefabrikovaných drevených prvkov položených na betónovej doske.

Okolo centrálneho jadra obsahujúceho kúpeľňu a technické zázemie je rozmiestnený veľký obytný priestor, dve spálne a vstup. Štvorica veľkých otvorov ponúka jedinečné výhľady do okolitej krajiny. Podľa ich orientácie – verejné alebo viac súkromné ??- sa tiež mení veľkosť a umiestnenie otvoru vo fasáde. Ich nasmerovanie rozhoduje, či okno má alebo nemá parapet. Každý z hlbokých zárezov má svoj vlastný charakter. Obvodové steny sú tak “hrubé”, že sú do nich umiestnené kuchyne, šatne i pracovný stôl. Do centrálneho jadra sú umiestnené šatník a malá nika na čítanie. Zostávajúci priestor je voľne ponechaný k individuálnemu zariadeniu vlastným nábytkom. Priestor prechádza zmenou zo svetlej do tmavej, od lesku k matu, od širokého ku zužujúcemu sa.

Veľké okno na západ ponúka idylický výhľad do okolitej krajiny, vstup je nasmerovaný priamo k susedom a celá dispozícia je usporiadaná okolo centrálneho jadra, kde sa nachádza voda i oheň. Posedávaním na drevenej terase s výhľadom do prírody nachádza Gudrun vnútorný pokoj. Pravidelne tu prijíma návštevy susedov, občas sa zastavia aj králiky, líšky alebo srnce.

Sven Matt

brudo
brudo
zakladateľ magazínu

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.