Dom Mšeno / Stempel & Tesar
28. februára 2016
Dom v Rybnici / MITIS
28. februára 2016

Dom Roprachtice / Prodesi

Pozemok pre stavbu rodinného domu v Jizerských horách je mierne svahovitý smerom k východu. Na pozemku stoja dve vyrastené lipy a smerom k západu pozemok prechádza v otvorenej lúky.
Východnou hranicou pozemkov je príjazdová komunikácia, za ktorú sa otvárajú diaľkové priehľady na hrebene Krkonoš. Južným smerom od stavby sa nachádza centrálna časť dediny s barokovou farou, kostolom a bývalou školou. Dom sa otvára hlavným obytným priestorom do tohto priehľadu medzi kostolom a školou, z horného podlažia je najväčší okno smerované k diaľkovým pohľadom na Krkonoše.
Dom je umiestnený za lipami, orientovaný hrebeňom pozdĺž vrstevníc, rovnako ako stavby v okolí. Kompozícia hmoty domu vychádza z miestnych mierok a tvaru striech. Zrozumiteľný a jasný tvar domu so sedlovou strechou je zvýraznený jednotným dreveným obkladom strechy a plášťa, ktorým sú prekladané dosky na zvislo.
Hlavní hmotou domu prochází vikýř, který otevírá podkroví do koruny líp a dál k výhledu na hřebeny Krkonoš. Přízemní podlaží, která má hlavní vstup z východu, je děleno na obytnou část orientovanou k návsi na jihovýchod a na část se zázemím a ložnicemi směřovanou k východu. Horní podlaží je v první fázi navrženo jako openspace – bez dokončení dispozic. Později zde budou realizovány místnosti druhé koupelny, pracovny a ložnic.

Prodesi

brudo
brudo
zakladateľ magazínu

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.