Mini byt v Brne / Adam Rujbr

Sídlo spoločnosti Ausys / atelier 38
28. februára 2016
dom v Letech u Dobřichovic / Stempel & Tesar
28. februára 2016

Mini byt v Brne / Adam Rujbr

Miniatúrne, ale plne vybavený byt vznikol na mieste bývalej práčovne v podkroví pavlačového domu.

Bývanie v centre mesta s minimálnymi nákladmi na prevádzku na jednej strane, premyslene a dizajnovo zariadený byt na strane druhej. O tom, že tieto dve strany nemusia byť nutne v protiklade, svedčí nový projekt s názvom Living showroom, ktorý sa na ploche 21 m2 otvoril v Brne.

“Living showroom je vzorkovňa a dočasné bývanie v jednom. Priestor má slúžiť ako ubytovanie typu, bed & breakfast ‘pre všetkých záujemcov o kvalitné a modernú architektúru. Ďalej ako miesto pre obchodné stretnutia, miesto prezentácie pre zákazníkov a našich partnerov – dodávateľa vybavenie bytu “, predstavil funkcie nového bytu jeho autor, architekt Adam Rujbr.

Miniatúrne, ale plne vybavený byt na pôdoryse 21 m2 vznikol na mieste bývalej práčovne v podkroví pavlačového domu v Lidické ulici oproti parku Lužánky v centre mesta. Priestor nebol využívaný, slúžil ako skladisko. Koncept Living showroom je postavený na energeticky veľmi úspornej prevádzke, využitie obnoviteľných zdrojov, sebestačnosti a modernom dizajne. Byt je rozdelený do troch zón zodpovedajúcich bežným ľudským činnostiam – spánok, práca a odpočinok, varenie a osobná hygiena. Tieto zóny sú priestorovo dimenzované v pomere
k času, ktorý spomínané činnosti zaberajú. To všetko na obmedzenej ploche, ktorá bola k dispozícii. Pri realizácii dokonca vznikol malinký priestor, ktorý je možné využiť ako detská izba alebo izba pre hostí.

Na obmedzenom priestore bolo treba premýšľať nad každým detailom. Preto je napríklad sifón v skrinke pod umývadlom na toalete zasekanie do steny, aby neuberal vnútorný priestor skrinky. Sprchový kút, ktorý od predsiene oddeľuje mliečne sklo, zase slúži ako osvetlenie chodby. Stôl je výklopný a stoličky je výškovo polohovateľná, aby stôl mohol plniť jedálenský aj pracovnú funkciu.

Projekt okrem iného dáva príklad, ako rekultivovať nevyužívané priestory v mestských centrách a ich okolia.

Living showroom v sebe vhodne snúbi odpovede na mnoho naliehavých otázok súčasného života ako byť originálny, ekologický, úsporný a hospodárny, uspokojiť svoje estetické požiadavky – a napriek tomu sa týmito faktormi necítiť obmedzený a limitovaný.

Adam Rujbr dúfa, že projekt pritiahne pozornosť profesionálov z oblasti architektúry a dizajnu, ale aj laikov, ktorí napríklad plánujú rekonštrukciu vlastného bývania. “Nezanedbateľnou cieľovou skupinou sú aj cestovatelia, ktorí vyhľadávajú ubytovanie s nápadom a originálnym konceptom.”

Adam Rujbr Architects

brudo
brudo
zakladateľ magazínu

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.