Rodinný dom v Komíne / Kamkabinet

Rodinný dom H18 / H2A architects
31. augusta 2017
Rodinný dom Náves / Marek Vereš
22. septembra 2017

Rodinný dom v Komíne / Kamkabinet

Novostavba rodinného domu sa nachádza v Brne – komíny, na ulici Palcary. Malý pozemok je mierne svahovitý so severo-južnou orientáciou, prístup na pozemok je z juhu, smerom do záhrady pozemok mierne stúpa. Dom je samostatne stojaci, dvojpodlažný, s plochou strechou. Využíva stúpajúceho terénu a čiastočne sa do neho zapúšťa. Zárez v teréne vytvára pohľadovú bariéru vonkajšiemu posedenie.

Dom je kubického tvaru s dvoma prelomením dovnútra hmoty, ktoré dom odľahčujú. Na takto zapustenú terasu na prízemí nadväzuje veľkorysé presklenie s HS portálom a dlhé pásové okno smerom na západ, ktoré opticky oddeľujú hmotu druhého podlažia a nechávajú ju „levitovať“ nad terénom. Ľahkosť celého riešenia podčiarkujú jednoduché materiály – biela omietka so samočistiacim účinkom, hliníková prírodne eloxované okná, pohľadové železobetónové vonkajšie steny.

Vnútorné priestorové usporiadanie domu odráža sklon okolitého terénu a reaguje naň kombináciou dvoch klasických podlaží sa vstupným medziposchodia. K hlavnému vstupu tak vystúpime s pôvodným terénom po niekoľkých vonkajších schodíkoch okolo zapustené kryté terasy pozdĺž východnej fasády domu. K zádveriu prilieha priestranná šatňa a kočikáreň, nadväzuje na neho hlavný domový priamočiare schodiská. Po schodisku zídeme dole do hlavnej spoločenskej zóny – obytného priestoru s kuchyňou, jedálenským a pracovným kútom, „za nábytkom“ sa schováva wc a chladná komora pod schodmi. Na obytný priestor priamo nadväzuje už spomínaná krytá terasa. Hore vedie schodisko do súkromnej zóny domu s tromi spálňami (izbami), šatňou, kúpeľňou, samostatným wc a práčovňou s technickým kútom.

Súčasťou návrhu domu bolo tiež podrobné riešenie interiéru s dôrazom kladeným na návrh vstavaného nábytku v obytnom priestore. Ten tvorí jedna nábytková zostava v bielej farbe, doplnená modrými a žltými prvkami, spájajúcej do jedného celku nábytkovú stenu s televíziou, kuchynskú linku so zapustenou nikou a líniu nízkych skriniek pod pásovým oknom tvoriacich zároveň parapet, obiehajúcich okolo takmer celého priestoru. Nábytok je tvorený bielym laminom s oživením dvoch odtieňov modrej a žltej (obľúbené farby investorov). Tieto farby sa prepisujú aj do dverí do izieb na poschodí, všetky ostatné dvere sú biele.

Návrh dopĺňajú vonkajšie záhradné úpravy. Väčšina pozemku je zatrávnená, spevnené plochy sú minimálne. V prednej časti pozemku pozdĺž plota je navrhnutá líniová výsadba živého habrového plotu s dvoma samostatnými stromami – Muchovník. Prístupovú cestu a terasu lemujú záhony okrasných tráv a kvitnúcich rastlín a zakončená je solitérnym kríkom orgovánu. V zadnom kúte záhrady sú navrhnuté úžitkové záhony. Severnej plot oživujú maliny a ostružiny. Západ a východ časom porastie popínavou zeleňou. Zelená je aj strecha.

Technicky sa jedná o kombinovaný nosný systém. Výmurovky sú z tehlových brúsených blokov. Podlahy tvoria liate CEMFLOW Look, stropy sú pohľadové železobetónové. Dom využíva dažďových vôd na splachovanie a pranie.

Kamkabinet

brudo
brudo
zakladateľ magazínu

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.