Rodinný dom CLT10 / atelier MOLNÁR-PERÁČEK

Rodinný dom medzi vinicami / Jan Stempel
27. novembra 2017
Rodinný dom u Havířova / Kamil Mrva Architects
19. decembra 2017

Rodinný dom CLT10 / atelier MOLNÁR-PERÁČEK

CLT drevodom s vnútorným átriom.
Prízemný trojizbový rodinný dom. Átrium je výtvarnou dominantou interiéru. Šikmá strecha prevyšuje hmotu obytnej haly a ústi do veľkorysého nadsvetlíka poskytujúceho príjemné difúzne osvetlenie počas dňa. Rozsiahla krytá terasa lemuje celú dennú časť domu. Posuvné paravany poskytujú variabilitu tienenia a súkromia na terase.
Solitérny rodinný dom je osadený v súlade s danosťami parcely. Rešpektuje okolie i charakter existújucej okolitej zástavby na okraji novej obytnej zóny. Architektonické riešenie vychádza z tvaru a orientácie parcely s dôrazom pre vytvorenie dostatočného súkromia vnútorných priestorov.

Dispozíciu tvorí jednopriestorová denná časť obytnej haly s prevýšeným stropom a nočná časť s dvomi spálňami so samostatnými šatníkmi
a spoločnou kúpelňou. Prevýšená obytná hala je objemovým akcentom domu. Pôdorysné ťažisko domu je obohatené átriom, ktoré presvetľuje obe spálne a tvorí kulisu pre stolovanie. Prevádzkovo je dom rozdelený na tri časti. Obslužnú časť domu tvorí dvojgaráž a technické zázemie prístupné zo
vstupného zádveria. Denná časť je tvorená obývacou izbou a jedálňou so zvýšenou svetlou výškou, na ktorú nadväzuje kuchyňa. Nočná časť je umiestnená v severnom trakte domu. Terasa je doplnená o posuvné paravany, ktoré zabezpečujú mobilné tienenie ako aj variabilitu súkromia. Denná časť je prepojená prekrytím terasy pozdľž južnej a západnej fasády.

Hmotovo-priestorové riešenie stavby je výrazne ovplyvnené orientáciou pozemku. Vplyv je zrejmý na dispozičnom riešení a orientácii presklených
stien. Zvolené materiály fasád vhodne dopĺňajú zvolený CLT konštrukčný systém. Prekrytie terasy má zároveň tieniacu funkciu. Interiér domu je výtvarn obohatený o priznaný drevený masívny strop, ako aj o niektoré CLT steny v naturálnej podobe v interiéri.

atelier MOLNÁR-PERÁČEK

brudo
brudo
zakladateľ magazínu

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.