Dom v Prahe / Markéta Cajthamlová

Dom v Rybnici / MITIS
28. februára 2016
Dom v Prostředních Bludovicích / Master Design
28. februára 2016

Dom v Prahe / Markéta Cajthamlová

Dom na poslednej parcele v rade je zo strany k obci uzatvorený a otvára sa smerom do voľnej krajiny. Dlhú hmotu členia niekoľko átrií.

Dom je na pozemku umiestnený tak, aby využil všetky možnosti, ktoré poskytuje posledná parcela v rade. Vzhľadom k navrhnutému tvaru domu zástavba domov plynulo prechádza do voľnej krajiny.

Konceptom návrhu je dlhý prízemný a nepodpivničený dom, ktorého hmota je rozčlenená jednotlivými átriami. Dispozične je rozdelený hlavnou chodbou, ktorá prechádza cez celý dom a delí ho na obytnú a obslužnú časť. Pozdĺž juhovýchodnej fasády sa radí obytné miestnosti – obývacia izba s jedálňou, spálňa, tri detské izby, pracovňa – a na obytný priestor nadväzuje terasa, ktorá vypĺňa aj priľahlé átrium. Druhá časť domu slúži ako obslužná a sú v nej umiestnené kúpeľne, šatne, kuchyňa a práčovňa. Pri vstupe do domu je navrhnutý sklad s technickou miestnosťou.

Fasáda hlavnej hmoty domu je navrhnutá z lícových tehál prírodného tmavého odtieňa, vytvára z objektu “mestský dom v prírode”. Okenné otvory vypĺňa systém bezrámového zasklenia, ktorý ešte viac prepája interiér so záhradou a átriami. Na podlahe je položená veľkoformátová kamenná dlažba z vápenca, vonkajšiu terasu tvorí pieskovec. V detských izbách a v pracovni je na podlahe olejovaný bielený dub.

Súčasťou stavby je aj oplotenie so vstupnou bránkou a bránou pre vjazd vozidiel. Pozdĺž vstupe je časť oplotenia riešený betónovým múrikom, rovnako ako v zadnej časti pozemku. Ostatné časti plota sú z pozinkovaného pletiva. V nadväznosti na dom je na spevnenej ploche vyriešená možnosť parkovacieho státia, ktoré je kryté betónovou pergolou.

Nosnú konštrukciu domu tvorí murovaný systém Porotherm zateplený izoláciou z minerálnej vlny, skladba je uzavretá vonkajším lícovým murivom. Vodorovná konštrukcia stropu je vykonaná z nosníkov a keramických vložiek Miako. Murivo je klasicky omietnuté jadrovou omietkou, oplechovanie je prevedené z titánzinku. Na vykurovanie domu slúži plynový kondenzačný kotol napojený na podlahové vykurovanie, podlahové konvektory a radiátory. Ohrev teplej vody je doplnený solárnymi panelmi umiestnenými na streche domu.

Markéta Cajthamlová

brudo
brudo
zakladateľ magazínu

1 Comment

  1. brudo píše:

    Krásny dom

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.