Dom MIMA / Mima Architects

Dom M / Caramel Architekten
28. februára 2016
Dom Mšeno / Stempel & Tesar
28. februára 2016

Dom MIMA / Mima Architects

Portugalskí architekti MIMA architects predstavili prototyp prefabrikovaného domu MIMA, ktorý bol dokončený v roku 2011. Prvý MIMA dom sa nachádza na severe Portugalska, v Viana do Castelo. Autori projektu sa niekoľko rokov zaoberali problémom bývania, konkrétne tým, ako môže architektúra reagovať na  dnešný rýchly životný štýl. Veľkým inšpiračný zdroj našli v japonskej architektúre, ktorá je dokonalým vzorom pre ľahkosť, pružnosť, pohodlie a príjemné línie. Výsledkom je dom, ktorý využíva všetky pozitíva montovaných konštrukcií, a to že je rýchlo produkovateľný za pomerne nízku cenu.

Projekt využíva štandardizované stavebné diely. Vonkajšia fasáda je plne presklená zo všetkých strán, no veľké okenné tabule s rozmermi 1,5 x 3 metre je možné zakryť ľahkými doskami s rôznymi povrchovými i farebnými úpravami, čo bývaniu dodáva ďalší rozmer. Vnútorný priestor je zložený z mriežky 1,5 x 1,5 metra a týmto spôsobom sa dá premeniť úplný “open space” na štrukturovaný interiér delený priečkami.

Mima Architects

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.