Dom v Českém ráji/ Stempel & Tesar
28. februára 2016
Phoenix Zeppelin Košice / Paulíny Hovorka Architekti
28. februára 2016

Villa Mecklin / h-l-p.fi

Skoro na jar roku 2004 sme sa vydali cez zamrznuté more na súostrovie Velkua v Naantali, aby sme si prezreli pozemok nášho kamaráta . Naším zámerom bolo presne zmapovať umiestnenie nami skôr naskicovaných budov v skalnatom ostrovnom teréne. So sebou sme mali vybavenie na lov rýb pod ľadom a keď sme ich chytili dostatok, premiestnili sme sa s naším meracím vybavením k pozemku. Od úplného začiatku sa situácia projektu líšila od noriem. Budovy sú odsadené od zeme a terén pod nimi voľne prebieha. Vďaka tejto skutočnosti sme boli schopní počas rybárčenia, sauny a ďalších relaxačných večerov študovať konštrukčné detaily a vypracovávať ich priamo na mieste.

Vila Mecklin vznikla hlavne svojpomocne. Zmlúv či podrobných výkresov nebolo potrebné, pretože každý problém bolo možné vyriešiť priamo na mieste. Vďaka navrhnutiu všetkých častí – od rámov až po detaily – bolo postavenie vily veľmi zjednodušené. Na východnej strane skalnatého severného mysu Mustaluoto sa nachádza prístav. Na západnej strane vyrastajú v úzkej skalnej štrbine vysoké stromy a inak sa okolie skladá zo skál a nízkych rastlinných porastov: machu, trávy, vresov a borievok.

Budovy boli umiestnené uprostred úzkeho pásu stromov. Vila Mecklin sa nachádza v malej skalnej doline a jej krytá terasa sa rozprestiera cez vrchol skaly. K hlavnému vchodu budovy, ktorý je obklopený vysokými stromami, sa prichádza smerom od prístavu. Po zostúpení pár schodov sa nám naskytne panoramatický výhľad na rozľahlú krajinu. Do stredu veľkej terasy bolo zasadené ohnisko, ktoré je ukryté pod dreveným poklopom. Ak oheň nehorí a poklop je uzavretý, je možné použiť celú terasu napríklad ako tanečný priestor. V spojení so saunou je tu aj chatka s vyhrievacou pecou pre hostí.

Vybrané stavebné materiály sú jednoduché a úplne sa hodí k súostroviu. Žiadne drevené plochy neboli ďalej upravované, jednoducho postupom času zošedivejú.

Huttunen–Lipasti–Pakkanen Architects

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.