Dom v Českém ráji/ Stempel & Tesar

Dom v Bohumilči / Mimosa architekti
28. februára 2016
Villa Mecklin / h-l-p.fi
28. februára 2016

Dom v Českém ráji/ Stempel & Tesar

Návrh vychádza z princípov ľudovej architektúry. Miestne prejazdné stodoly sa v návrhu propsal do veľkých presklených častí. Zadanie rodinného domu v Českom raji nás očarilo už pri prvom stretnutí s investormi. Jedinečný pozemok pri lese s výhľadmi na priľahlé skaly a lesy mal iba jedinú prekážku; leží totiž v II. Zóne odstupňované ochrany prírody a krajiny Chránené krajinné oblasti, ktorá má pevne stanovené regulatívy. V rámci odborného stanoviska správy CHKO Česky raj sme dostali odporúčanie k architektonickému stvárnenie objektov. Dovolíme si citovať napríklad odsek o oknách “Hlavné okna by mala byť obdĺžnikovej, osadzovaná na výšku, delená, s pomerom strán cca 2:3 až 4:5, šírka okien typická pre oblasť Českého raja sa pohybuje v rozmedzí 0,7 až 1,2 m; veľkosť okien v štítovej stene sa smerom nahor zmenšuje, plocha steny vidieckeho domu vždy výrazne presahuje nad plochou okien; počet okien v štítovej stene sa pohybuje medzi 2 až 4 … “Rovnako tak boli popísané povrchy, strecha, pozície komína, pomery objemu objektu apod.

Náš návrh stavby vychádza z princípov miestnej ľudovej architektúry, kedy je polovica domu kamenná a polovica drevená, čím bol dom jednoznačne rozdelený na hospodársku a obytnú časť. Ďalším inšpiračným zdrojom boli prejazdné stodoly, ktoré sa v návrhu propsal do veľkých presklených častí. Tieto priehľady vnášajú do interiéru južnej svetlo a pritom ponechávajú jedinečný severnej výhľad na les a vrcholky Krkonôš.

Všetko je zastrešené tradičné sedlovou strechou. Ako krytina je vzhľadom k poveternostným podmienkam v danom území navrhnutý predzvetralý titánzinkový plech. Objem stavby je veľmi jednoduchý a nie je doplnený žiadnym architektonickým prvkom, ktorý by narušoval prirodzený objem vidieckeho sídla a přetrhával tak kontinuitu s tradičnou ľudovou architektúrou typickou pre dané územie.

Dispozične sa jedná o prízemný objekt s obytným podkrovím. Dvojdom má pôdorysný tvar obdĺžnika, pričom vstup je uprostred dlhšej strany od príjazdovej cesty na južnej strane pozemku. Sedlová strecha v sklone 45 stupňov má hrebeň orientovaný rovnobežne s prístupovou cestou a hlavné pozdĺžnou osou domu.

Stempel & Tesar architekti

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.