Rodinný dom Elipsa / caraa

Rodinný drevodom BB / Ing. arch. Jaromír Krobot
2. januára 2017
Rodinný dom Forest / PAD studio
24. januára 2017

Rodinný dom Elipsa / caraa

Stavby s minimom pravých uhlov nie sú v našich končinách úplne bežné, preto každá takáto vzbudzuje zaslúženú pozornosť.

Príbeh „okrúhleho“ domu sa začal písať už pred rokmi. Mladým manželom vtedy pozemok vo voľnom kopcovitom teréne nad riekou, 30 km od Prahy, doslova učaroval, však o konkrétnej podobe budúceho domu v tej dobe nemali predstavu, tá sa zhmotnila až oveľa neskôr.

Postupom času na svet prišli tri deti a potreby rozrastajúcej sa rodiny pomáhali formovať konkrétnu podobu domu. „Manželia nemali žiadne premrštené požiadavky, chceli kvalitný stavbu, ale hlavne chceli byť celá rodina spolu. To sme pri projektovaní zohľadnili, „povedala nám architektka Martina Buřičová, ktorá spolu s Ing. arch. Štefanom kubická originálny projekt vytvorila.

„Vzhľadom na to, že pozemok má takmer 6000 m2, hľadali sme, kam vlastne dom umiestniť. Podobné to bolo s návrhom samotného domu, kedy sme mali veľa variantov, väčšinou hranatých alebo atypických, ale nakoniec sme prišli na okrúhly tvar. Pán majiteľ bol doslova unesený, od detstva si prial guľatý dom, ale vždy si myslel, že je to nerealizovateľné. Na začiatku nám o svojom želaní nič nepovedal a až my sme mu takýto návrh priniesli, „pokračuje pani architektka a je na nej poznať, ako veľmi ju to teší.

Základný tvar domu v podobe elipsy je veľmi jednoduchý, až na pomedzí formálnosti, ale kompaktný prízemná stavba tohto tvaru, s plochou strechou, si veľmi dobre rozumie s atypickým pozemkom. Cieľom návrhu bolo vytvoriť nízky uzavretý objekt, aby nerušil okolitý zalesnená kopcovitá panorámy a pritom zakotvil domov rodiny v prirodzenom prostredí záhrady.

Elipsa je posadená na pozemok v jeho ťažisku, natočená tak, aby orientácia na svetové strany čo najlepšie vyhovovala vnútorné ortogonálne dispozícii. Jej ťažiskom je obdĺžnikové átrium skryté uprostred domu. Deti si tu môžu v bezpečí hrať a prostredníctvom jeho presklených stien si je celá rodina neustále nablízku.

Drobným geometrickým vtipom je aj to, že architekti obdĺžnikový tvar átria z domu „vystrihli“ a posadili ho severne ako garáž pre dva automobily, záhradné stroje a náradie.

Hlavný vstup do domu je situovaný severne. Závetrie je zapustené za vynechaným otvorom v obvodovom plášti. Následné zádverie slúži zároveň ako šatňa. Pri chodbe vedúcej pozdĺž východnej strany ústredného átria je umiestnená kúpeľňa s WC a pracovňa. Celú južnú časť domu tvorí veľký obytný priestor s jedálňou a variabilne uzatvárateľná kuchyne. V intímnejší severozápadnej časti domu sa nachádzajú tri izby (dve menšie spálne a jeden veľký detská izba prepojená svoju južnej stranou s átriom), spoločná kúpeľňa a samostatné WC.

Z chodby vedú dvere opäť cez závetrie do záhrady. Mimo hlavných vstupných dverí a dverí do záhrady sú v dome ešte dvoje otváravé presklené dvere do átria, všetky ostatné otvory vo fasáde sú pevne zasklené.

Zdrojom tepla pre teplovodné vykurovanie je elektrokotol, spína sa v čase nízkeho zaťaženia elektrickej siete, tj. Minimálne po dobu 20 hodín denne. Doba mimo jeho prevádzka je preklenutá akumulačnými schopnosťami domu a krbovými kachľami. Kotol je zdrojom tepla pre teplovodné podlahové vykurovanie. Vetva ústredného vykurovania je regulovaná z technickej miestnosti izbovým termostatom s týždenným programom. Ako záložný zdroj tepla slúži vnútorná krbové kachle.

Z konštrukčného hľadiska je dom riešený ako železobetónový skelet (obvodový plášť, stropná doska) s murovanými vnútornými priečkami. Materiálovo sa tak v interiéri uplatňuje pohľadový betón v kontraste s bielou omietkou a podlahou z masívneho bieleného dubu.

caraa

brudo
brudo
zakladateľ magazínu

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.