Rodinný dom pod dubom / atelier MOLNÁR-PERÁČEK

Rodinný dom za starou zdí / under-construction architects
25. októbra 2017
Rodinný dom KRNOV / ATELIER 38
16. novembra 2017

Rodinný dom pod dubom / atelier MOLNÁR-PERÁČEK

Bývanie je základná potreba každého človeka, ktorá vypĺňa väčšinu času z nášho života. Našim cieľom je vytvoriť bývanie citlivo vstupujúce do
prírodného prostredia lužného lesa rešpektujúc okolie nielen svojím vonkajším výrazom, ale aj svojou vnútornou štruktúrou. Použitie kvalitných
prírodných stavebných materiálov a citlivá koncepcia ulice zachovávajúca existujúce stromy sú základnými kameňmi projektu.

Dom pod dubom je súčasťou výnimočného kondomínia šiestich rodinných domov na okraji Bratislavy. je založený na použití prírodných materiálov,
jednoduchom hmotovom riešení a maximálnom rešpekte okolitého prírodného prostredia.Koncepcia uzavretého kondomínia je ďalšou z pridaných hodnôt budúcich obyvateľov. Prieluky medzi domami môžu byť doplnené pletivom,čím sa fyzicky uzavrú súkromné záhrady domov bez estetického narušenia ulice. Oplotenie areálu bude tvoriť kombinácia poplastovaného pletiva a gabiónových košov.

Hlavnou devízou lokality je poloha na okraji zastavateľného územia Rusoviec, čo zaručuje trvalé susedstvo s chráneným lesom CHKO Dunajské Luhy, ktorý voľne pokračuje na pozemok. V tesnej blízkosti sa nachádza rameno Rusovského kanála a lesopark rusovského kaštieľa. Lokalita je dopravne napojená na novovybudovanú ulicu – Gaštanová alej. Kombinácia lesného prostredia výbornej dostupnosti Bratislavy a nekonvenčnej nízkoenergetickej ekologickej konštrukcie domov je raritou na trhu.

Architektúra je dušou celého projektu. Symbióza nekonvenčnej kvalitnej konštrukcie z CLT panelov a jednoduchej funkčnej architektúry má zaručiť
vysokú kvalitu bývania, ako aj užívateľského komfortu. Kvalitné prírodné izolácie z fúkanej rakúskej celulózy Thermo Z hľadiska architektonickej kompozície sme vychádzali z jednoduchosti foriem. Dom svojim malým objemom citlivo vstupuje do nového prírodného prostredia. Obkladové materiály fasády, najmä drevo korešponduje s charakterom lesného prostredia. Převažujúce drevené plochy fasády kontrastujú s čiernymi fasádymi obkladovými doskami Cembrit.

Dom je navrhovaný ako 3-izbový s obytnou kuchyňou, statická doprava je riešená prístreškom pre 1 auto doplneným o 1-2 parkovacie státia umiestnené voľne na teréne na riešenej parcele. Architektonické riešenie rešpektuje okolité prostredie. Osadenie domu zohľadňuje charakter a tvar okolitých parciel rešpektujúc ich budúce využitie. Prevádzkovo dispozičné riešenie rodinného domu je rozvrhnuté do dvoch výškových úrovní, pričom obe majú vizuálny kontakt so záhradou a lesom v pozadí. Na kryté závetrie vstupu nadväzuje vstupná hala so šatníkom pohotovostným WC. Na vstup priamo nadväzuje schodisko vedúce do nočnej časti. Denný priestor tvorí jednotný objemný celok s obytnou kuchyňou nadväzujíci na terasu. Na poschodí sú dve spálne, pracovný kút, kúpelňa a strešná terasa.

atelier MOLNÁR-PERÁČEK

brudo
brudo
zakladateľ magazínu

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.