Dom v Točnej / VYŠEHRAD atelier

Dom medzi stromami / archteam
28. februára 2016
Dom pri lese / MIRAMARI DESIGN
28. februára 2016

Dom v Točnej / VYŠEHRAD atelier

Rodinný dom sa nachádza v obci Točná na južnom okraji Prahy. Pozemok je umiestnený v pôvodnej zástavbe a napriek tomu, že má plochu len 540 m2, nepôsobí stiesneným dojmom , pretože je umiestnený v zadnej časti záhrad domov napojených o ulicu vyššie. Pozemok je svahovitý k juhu smerom k príjazdovej komunikácii. To spolu s veľkosťou pozemku bolo určujúcim parametrom pre návrh domu. Tvarom jednoduchý trojpodlažný kváder je umiestnený pozdĺž severnej hranice pozemku. Je tak možné využiť juhozápadnú časť záhrady pre obytnú funkciu a zároveň medzi objektom a komunikáciou mohla vzniknúť rovná plocha dvora riešená formou zníženej úrovne záhrady.

Dom s vonkajšími rozmermi 11,8 x 7,0 m je dispozične členený do 3 podlaží. V najnižšom podlaží , zapustenom do svahu , sa v nadväznosti na zníženú časť záhrady nachádza pracovňa, ďalej potom úložné priestory a garážové státie . Prostredné podlažie je v podstate otvorený hlavný obytný priestor, výškovo nadväzuje na terasu v záhrade. V najvyššom podlaží je umiestnená spálňa a dvojica detských izieb. Do celkového konceptu je zapojená aj schodiskom prístupná plochá pochôdzna strecha, z ktorej je pekný výhľad do kraja.

Dom má steny z keramických blokov, stropné monolitické železobetónové dosky boli ponechané ako pohľadové. Fasády sú nadštandardne zateplené a sú obložené šablónami z predzvetraného plechu Rheinzink v bridlicovo šedom odtieni. Dom sa otvára presklenými plochami smerom na oslnené strany, okrem vizuálneho spojenia so záhradou, tak dobre využíva solárne ziskov v období jar – jeseň, v lete je preslnenie regulované vonkajšími žalúziami.

Vďaka malej zastavanej ploche domu bolo možné zvyšok pozemku venovať okrasnej záhrade, ktorá svojim usporiadaním vychádza z pôvodného svahovitého terénu až po výškové rozdieli vyrovnávané opornými múrikmi po hrane najnižšej rovnej plochy dvora.

VYŠEHRAD atelier

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.