Dom v Bohumilči / Mimosa architekti

Pasivný dom / Echorost architekti
28. februára 2016
Dom v Českém ráji/ Stempel & Tesar
28. februára 2016

Dom v Bohumilči / Mimosa architekti

Dom pre rodinu s dvoma deťmi je posadený na pozemok na okraji obce Bohumileč. Pozemok na konci obce z jednej strany susedí s okolitými chalupami, z druhej sa otvára do kraja. Vyrastená zeleň vytvára domu vlastný svet, do ktorého je väčšinu roka úplne ponorený.

Stručnosť začínajúce hmotovým riešením a končiace detaily v sebe nesie princípy súčasnej i dedinskej architektúry, zaraďuje dom do dedinského prostredia.

Pôdorysný koncept domu je postavený na vzájomne kolmých osiach definovaných orientáciou k svetovým stranám poskytujúcich výhľady do kraja, priehľad k posledným dedinským domom a vstup. Osi sú akcentované terasami, markíza zatieňujúca južné zasklenia a prístreškom zakrýva odstavné státia na severnej, prístupové strane. Pozdĺžna os dom rozdeľuje na južnú obytnú a severnú obslužnú časť.

Hlavný obytný priestor je prostredníctvom veľkoformátových okien intenzívne previazaný so svojím okolím, prelínanie vnútorného a vonkajšieho prostredia je podporené drevenými terasami vybiehajucími z domu v smere základných osí priestoru. Východné a západné okná sú zapustené do hmoty domu čo vytvára zákutia chránená proti slnku i dažďu. Južná terasa predsadená pred dom ústrety slnku spája dom s hladinou kúpacieho jazierka. Na poschodí sú výhľady do kraja rámovanie šambránami vystupujúcimi z hmoty domu.

Materiály sú použité vo svojej prirodzenej podobe, prípadne upravené spôsobom neoslabující ich charakter.
Drevený plášť domu z povrchovo neošetreného smrekovca sa mení každým dňom z pôvodnej červenkastej farebnosti do tlmených odtieňov šedej patiny a zbližuje dom s jeho okolím.
Okrem dreveného obkladu sú použité fasádne preglejky opatrené čiernou tenkovrstvou lazúrou a pozinkované oceľové prvky. Pozinkované pororošty sú navrhnuté ako tieniaca výplň markízy, ako lávka spájajúca dom s hospodárskou búdou schovanou pod severným prístreškom a ako podpora pre popínavé rastliny, ktoré raz zarastú perforovanú stenu prístrešku.

Farebnosť interiéru ustupuje farebnosti okolitej zelene, farby okolia prestupujú domom a premieňajú ho v ročných obdobiach. Vďaka veľkorysému preskleniu žiadna z týchto zmien obyvateľom domu neunikne. Monochromatický interiér je doplnený stolárskymi výrobkami z preglejky a svetlou podlahou z kantovka.

Kúpacie jazierko poskytuje domov vodnej faune a flóre na rovnakej ploche, akú si pre seba zaberá dom.

Mimosa architekti

brudo
brudo
zakladateľ magazínu

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.