Rodinný dom Bamboo / Atelier Štěpán

Rodinný dom T/ Ing. arch. Martin Boleš
11. novembra 2016
Rodinný dom IST / JRKVC
9. decembra 2016

Rodinný dom Bamboo / Atelier Štěpán

Bambus je považovaný za materiál budúcnosti, a to nielen pokiaľ ide o vybavenie interiéru či nábytok. Používa sa aj na výrobu kvalitných ekologických podláh, steblá bambusu sú považované za pevný a odolný stavebný materiál na mnohých kontinentoch sveta. Vynikajú pevnosťou a tvrdosťou, ktorá sa skvele uplatňuje aj pri moderných stavbách. Bambus vo svojom projekte využilo aj architektonické štúdio Atelier Štěpán a vytvorilo dom inšpirovaný kultúrou Ďalekého východu – Bambusový dom.

Tento už na pohľad zaujímavý dom je umiestnený v záhrade na mierne svahovitom pozemku v rezidenčnej časti Brna. Najdôležitejším momentom projektu je jeho optické prepojenie s okolitou záhradou, vzdušnosť a ľahkosť, ktorou dom zapôsobí. Nie je to v žiadnom prípade masívne monumentálne dielo, ktoré „tlačí“ na pozemok, aj keď je určené pre väčšiu rodinu. Svojím zjemnením a s prírodou spojeným vzhľadom ignoruje moderný vývoj okolitých architektonických diel, napriek tomu však nepôsobí ako päsť na oko. Práve naopak.

Celá filozofia projektu je založená na životnom štýle jeho obyvateľov a významne ovplyvnená hmotnými i duchovnými hodnotami východných kultúr, ktoré pre domácich majú veľký význam. Základným kompozičným prvkom je horizontála – vodorovné plochy nájdeme aj na pozemku v podobe niekoľkých terás. Koncept domu jasne oddeľuje jednotlivé funkčné úrovne a stavebné remeslá. Nosnú konštrukciu tvorí železo a betónový skelet s desiatimi piliermi so štvorcovým prierezom. Tieto piliere podporujú monolitické stropné dosky.

Dom, ktorý napriek svojej veľkej obytnej ploche nepôsobí masívne, má tvar kvádra s rozmermi 10 x 20 metrov. Je realizovaný ako jednogeneračný dom 5 + 1 s dvojgarážou. Na prízemí sa nachádza spoločenská časť, obytné miestnosti pre jednotlivých členov rodiny a spálne sú na poschodí. Zaujímavosťou je strecha, na ktorej sa nachádza ďalšia terasa poskytujúca skvelý výhľad na mesto.

Okolo hlavných stien domu sa nachádzajú otvorené prístrešky – pavlače, ktoré mu v konečnom dôsledku dodávajú charakteristický vzhľad. Sú tiež veľmi príjemným priestorom na relax domácich a skvelým prepojením interiéru s okolitou prírodou. Po obvode sa nachádza aj vstup a schodisko.

Základnými materiálmi stavby sú betón, sklo, čierny kov a drevo. Celkový vzhľad domu i jeho funkčnosť dotvárajú hliníkové a drevené okná, drevené dvere, neodmysliteľné bambusové žalúzie. Vnútorné i vonkajšie podlahy sú drevené.

Záhrada okolo domu má tiež svoje prísne architektonické pravidlá. Kompozične je vytvorená na princípe kontrastu medzi kruhovitými tvarmi pobytového trávnika či vodných nádrží a voľnejším prirodzene pôsobiacim usporiadaním obvodovej zelene. Architekti tu uplatňujú prvky charakterizujúce súčasný vývojový trend návratu k prírode.

K nim patria najmä jazierko, v ktorom sa dá kúpať, kvetnatá lúka, zeleň na streche, ale aj samotné fasády domu. Zvláštnosťou je výsadba mrazuvzdorných bambusov, ktoré odkazujú na architektúru domu a jeho inšpiráciu východnou kultúrou.

Atelier Štěpán 

brudo
brudo
zakladateľ magazínu

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.