Rodinný dom Bamboo / Atelier Štěpán
29. novembra 2016
Rodinný dom Borgen / bkark.no
19. decembra 2016

Rodinný dom IST / JRKVC

Jednoduché zadanie: chcem bývať v malom dome na malom pozemku za rozumné náklady. Budget je pevne stanovený na 75.000€. V hlave mi stále rezonuje spomienka na leto a vidiek.. Dá sa recyklovať typológia, tvaroslovie či dekor slovenskej ľudovej architektúry?

V ľudovej architektúre sú zakódované vekom overené princípy, ktoré sú ešte stále aktuálne, špeciálne v kontexte potreby zmenšovania našej ekologickej stopy. Väčšie nie je vždy lepšie…

Ľudová architektúra je charakteristická svojim prispôsobením sa prostrediu. Nikdy nebojovala s prírodou, ale stala sa jej súčasťou, na čo sa pri novostavbách dnes často zabúda. Bola stavaná z miestnych materiálov, ktoré boli ľahko dostupné a nepotrebovali dlhú a náročnú prepravu. Stavalo sa s ohľadom na poveternostné podmienky a využívala takmer všetky výhody, ktoré prostredie ponúkalo. Nikdy sa nerobili náročné terénne úpravy. Drevo, hlina i slama ako základné stavebné materiály májú dobré tepelnoizolačné vlastnosti a pomáhali tak šetriť na kúrení spolu s malými oknami. Okná nemali také dobré vlastnosti ako dnes, zato boli pomerne malé (žilo sa vonku, takže z hygienického hľadiska vyhovovali). Kontakt s prostredím aj v zime zabezpečoval gánok, či podstrešná pavlač.

Obzreli sme sa späť a navrhli domček, ktorý je rurálny i moderný. Má sedlovú strechu, gánok, farebné bodové okná. Tradičnú trojpriestorovú schému izba—pitvor—komora sme zamenili za izba—vstup/hygiena—obývačka. Podkrovie je čiastočne obytné, nad obývacou izbou je otvorené. Pôdorysne skromný priestor dennej časti je kompenzovaný grandióznym zasklením do záhrady v celej ploche rezu domom. Gánok plní tradične funkciu nárazníkovej zóny medzi exteriérom a interiérom. Malý domček tak získava ďalší vzácny priestor použiteľný aj počas nepriazne počasia.

Technologicky je domček veľmi jednoduchý. Ľahká drevená konštrukcia je doplnená masívnou liatou betónovou podlahou s integrovaným vykurovaním. Interiér je vložený, obligátna preglejka bude opäť plniť konštrukčne estetickú funkciu vo forme stien, podláh či nábytku.

JRKVC Ing. arch. Peter Jurkovič 

brudo
brudo
zakladateľ magazínu

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.