Víkendový dom Vlčie hrdlo / A3UM Ateliér

Rodinný dom B, Malinovo / FVA
18. júla 2017
Rodinný dom Zeleneč / Ateliér Kunc Architects
9. augusta 2017

Víkendový dom Vlčie hrdlo / A3UM Ateliér

V lete 2012 nás oslovil investor s požiadavkou návrhu celoročne užívateľného víkendového objektu. Hlavnou požiadavkou bolo vybudovanie kvalitnej vínnej pivnice na uskladnenie cca 300 fliaš a s priestorom na posedenie s priateľmi. Nad pivnicou chcel vytvoriť dennú časť s kuchynkou a možnosťou prespania.
Miesto realizácie bolo pre nás veľmi zaujímavé a inšpiratívne: záhradkárska osada medzi Slovnaftom a dunajskou lodenicou pre nákladné lode. Vzduchom sa tiahnu hrdzavé produktovody rafinérie, továrenské komíny v kombinácii s Dunajom a jeho lužnými lesmi. Architektonický výraz stavby logicky vychádza z prostredia v ktorom sa nachádza a zároveň ho ovplyvňuje a vytvára: čistý tvar kocky osadený v zeleni záhrady, pohľadový betón stien a stropov prekryté zelenou strechou. Výrazným technickým prvkom je výklopná stena s dreveným tieniacim roštom. Motory ktoré konštrukciu dvíhajú sú súčasťou interiéru a dotvárajú jeho industriálny charakter. Pozemok o rozlohe 330 m² leží na okraji záhradkárskej osady a priamo susedí s hrádzou ktorá je hlavne v letných mesiacoch intenzívne využívaná bratislavskými cyklistami. Víkendový domček nahradil pôvodnú záhradnú chatu a rovnako ako ona má zastavanú plochu rovných 25 m². V suteréne sa nachádza vínna pivnica so sedením, WC so sprchou a technické zázemie – ohrev TÚV a pomerne komplikovaná úpravovňa vody, ktorá odstraňuje z vody ropné látky a iné toxíny. V osade totiž nie je verejný vodovod a podzemná voda v okolí Slovnaftu je beznádejne zamorená. Suterén je v letných mesiacoch obľúbené miesto na schladenie majiteľov. V nadzemnej časti, ktorá je 60cm nad terénom je vstup a kuchyňa s jedálňou, z ktorej sa vychádza na drevenú terasu, ktorá sa po odsunutí presklenej steny stáva obytným priestorom. Najvyššie podlažie tvorí spacia galéria – drevená konštrukcia nad polovicou pôdorysu s kapacitou 4 lôžka. Ďaľšie 2 lôžka sa dajú vytvoriť roztiahnutím sedačky v jedálni, takže po žúre netreba nikam chodiť… Galéria je presvetlená pásovým oknom, ktoré zároveň zabezpečuje odvod tepla a priečne vetranie celého domu.

A3UM Ateliér

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.