Pasivný dom / Echorost architekti

Modulárny office / RoosRos
28. februára 2016
Dom v Bohumilči / Mimosa architekti
28. februára 2016

Pasivný dom / Echorost architekti

Dom bol navrhnutý pre starší pár. Ich hlavnými požiadavkami boli nízke náklady na prevádzku a umiestnenie hlavných miestností do prízemia.

Špecifický tvar pozemku podobný písmenu ” P ” definoval obrys domu a spolu s konštrukčnými obmedzeniami určil aj jeho výslednú geometriu , ktorá je založená na jednoduchom, ale dôslednom vytiahnutí tohto obrysu nahor. Tento návrh počítal aj s variantom, že klienti môžu neskôr dokúpiť vedľajší pozemok, čo sa v priebehu realizácie domu stalo. Návrh bol od samého začiatku optimalizovaný z hľadiska tepelnej bilancie a dispozičných nárokov (ako bola napríklad možnosť využiť horné poschodie pre samostatný byt). Vďaka tejto optimalizácii spĺňa tento dom prísne kritériá pre pasívny štandard a okrem iného dosiahol od vlády dotáciu pre pasívne domy.

Hlavné obytné miestnosti sú prirodzene orientované za slnkom. Navrhnutý vonkajší systém predokenných žalúzií pomáha eliminovať letné prehrievanie pri zachovaní optimálnej hladiny denného osvetlenia. Vzhľadom k nepresnosti niektorých aspektov zadanie (veľkosť miestností, rozpočet) a nutnosti optimalizácie energetickej bilancie domu sme v priebehu celého procesu využívali trojrozmerný parametrický model. Tento asociatívny model sa v reálnom čase menil v nadväznosti na zadaných parametroch (napr. obrys domu, svetlá výška podlažia, hrúbka izolácie alebo konštrukcie). Zároveň bolo možné model kedykoľvek analyzovať v simulačných programoch, a optimalizovať tak jeho energetickú bilanciu, množstvo oslnenia alebo kvalitu osvetlenia. Táto stratégia, aj keď vyžadovala počiatočnú časovú investíciu, vyvážila neustále zmeny v návrhu.

V priebehu návrhu sa osvedčila tesná spolupráca investora, architekta a stavebnej firmy.

Echorost architekti

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.